Blog

03 leden

Dopisování s protinožci Doporučený

Napsal(a) 

Děti se u nás učí anglicky v malém kolektivu už od třetí třídy. Angličtina je jazyk, který spojuje dnešní svět a bez jejíž znalosti se už jen sotva obejdeme. Děti mají před sebou celý život a otevírají se před nimi tisíce dveří, ke kterým právě cizí jazyky představují univerzální klíč.


Rozhodli jsme se proto ten klíč vyzkoušet už teď, jakkoli ještě budechtít tu trochu dopilovat, tu dát do výhně a trochu překovat, tu zas přibrousit a zámeček trochu naolejovat. Navázali jsme proto přátelský kontakt se školou Mulberry Grove Schoolna Novém Zélandě. Je to škola, která sídlí na jednom z novozélandských ostrovů a velikostí i relativní odloučeností je srovnatelná s tou naší.

Na celém Velkém bariérovém ostrově žije asi 850 lidí a do tamní školy chodí 35 dětí. Zahájili jsme projekt dopisování a věříme, že si tak děti nejen najdou docela nečekané kamarády na opačném konci světa, ale budou mít chuť a důvod naučit se pořádně anglicky, protože zvědavost a vlastní zájem jsou ti nejlepší učitelé. Když je v Kosoři noc, v Mulberry Grove je den, když je v Kosoři léto,v Mulberry Grove je zima; všechno je naopak či jinak a každá zdánlivá banalita může být tématem k rozhovoru i poučení.

Paní ředitelka Ally Gibbs nám vyšla se vší laskavostí vstříc - a nyní dopisy, které si děti budou psát a kreslit, cestovat tou nejdelší cestou, kterou svět nabízí. Ale pokud si lidi dovedou a´chtějí porozumět - a to děti umějí lépe než my dospělí - nehrají vzdálenosti žádnou roli. Od srdce k srdci je to jen kousek. Tak děkujeme a nashledanou! Ngā mihi řekne se to maorsky.

Číst 80 krát Naposledy změněno středa, 03 leden 2024 10:11
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)